მანუკას თაფლი
სპეციფიკური ყვავილი რომლის ნექტარიდანაც არის შეგროვებული მანუკას თაფლი, განსაზღვრავს მის:
ფერს, გემოს, არომატსა და ტექსტურას
ახალი ზელანდიის მთავრობის ბოლო დროინდელი დადგენილებით ყველა ექსპორტირებულ მანუკას თაფლზე უნდა იყოს შესაბამისი წარწერა, რაც შესაძლებელს გახდის მარტივად დადგინდეს მისი ნამდვილობა.
რა ეტაპს გადის მანუკას თაფლი სანამ ის ჩვენამდე მოაღწევს?
მანუკას თაფლი იმისათვის, რომ მისი წარმომავლობა და ხარისხი დამტკიცდეს რამდენიმე, მაღალი დონის ტესტირებას გადის:
- ძირითადი ქიმიური ნივთიერებების შემოწმება
- აქტიური ინგრედიენტების დამოწმება, რომელიც მხოლოდ მანუკას თაფლის შემადგენლობაში შედის
- დნმ-ის დადგენა, რომელიც ასევე, მხოლოდ მანუკას ნექტარისთვისაა დამახასიეთებელი
გამომდინარე იქიდან რომ ფუტკრები ზოგიერთ შემთხვევაში მანუკას გარდა სხვა მცენარეებისგანაც იღებენ ნექტარს, ერთმანეთისგან განასხვავებენ „მონოფლორალ“ და „მულტიფლორალ თაფლს“
„მულტიფლორალი“ მცენარეთა უფრო ფართო ასორტიმენტიდან მიიღება, ხოლო „მონოფლორალი“ შეიცავს მანუკას ყვავილის უფრო მაღალ კონცენტრაციას.
მანუკას თაფლის პოტენციის გაზომვა ხდება MGO ეტიკეტით, რომელიც განსაზღვრავს მის ანტიოქსიდანტურ და ანტიბაქტერიულ მოქმედებას, რაც უფრო მაღალია MGO, მით უფრო ძლიერია მისი მოქმედება ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად და გასაძლიერებლად.
მანუკას თაფლი სხვადასხვა დანიშნულებით შეგიძლიათ გამოიყენოთ:
იმუნური სისტემის გაძლიერება - რაც გულისხმობს ორგანიზმის ზოგად სიძლიერეს ვირუსებთან და სხვადასხვა დაავადებებთან ბრძოლისას.
ოქსიდაციურ სტრესთან გამკლავება - თავისუფალი რადიკალების შემცირება ორგანიზმში
ანტიბაქტერიული დანიშნულება - ყველასთვის ცნობილია, რომ ნატურალური თაფლი წლობით ინარჩუნებს კვებით თუ სამკურნალო თვისებებს, არ ობდება და არ ლპება. ეს თავისებურებანი ოდითგან ამყარებდა იმ აზრს, რომ მანუკას თაფლი მდიდარია ანტიმიკრობული ნივთიერებებით. სწორედ ამიტომ ფუტკრის ეს ძვირფასი პროდუქტი უძველესი დროიდან გამოიყენება ჩირქოვანი (ინფიცირებული) ჭრილობების სამკურნალოდ. დღეს უკვე ცალკეული მეცნიერული გამოკვლევებით დადგენილია თაფლის როგორც ბაქტერიოსტატიკური, ასევე ბაქტერიოციდული მოქმედება. მანუკას თაფლის ანტიმიკრობული მოქმედება მიმართულია გრამდადებითი კოკების (სტაფილოკოკები, სტრეპტოკოკები), ბაქტერიების (დიფტერიული მიკრობი) და ბაცილების წინააღმდეგ.
ორგანიზმის ენერგიით დამუხტვა - მანუკას თაფლის 75-80% – ს შეადგენს ნახშირწყლები – გლუკოზა (31%), ფრუქტოზა (38%) და საქაროზა (1%). მათი დაშლისას გამოიყოფა ენერგია, რომელიც აუცილებელია ადამიანის ორგანიზმის სასიცოცხლო პროცესებისათვის
კუჭ-ნაწლავის ჯანმრთელობა - ნახშირწყლების გარდა, მანუკას თაფლის შემადგენლობაშია ფერმენტები: ინვერტაზა, დიასტაზა, კატალაზა და სხვ. ამ ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების ძალზედ მცირე რაოდენობა მნიშვნელოვნად აჩქარებს ორგანიზმში მიმდინარე მეტაბოლურ პროცესებს. თაფლის ფერმენტები აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას, კუჭის წვენის სეკრეციას, საკვები ნივთიერებების ათვისებას.
ნერვული სისტემის მოწესრიგება - მინერალური ნივთიერებები, რომლებიც მანუკას თაფლში მარილების სახითაა წარმოდგენილი, ძალზედ დიდ ბიოლოგიურ როლს თამაშობენ, რადგან მათი ფერმენტებთან, ვიტამინებთან და ჰორმონებთან ურთიერთობით მიმდინარეობს ნერვული სისტემის ფუნქციონირების, ქსოვილოვანი სუნთქვისა და სისხლის წარმოქმნის პროცესები.თაფლში არის კალციუმის, მაგნიუმის, რკინისა და ფოსფორის მარილები. აღსანიშნავია, რომ თაფლში გვხვდება ყველა ის ელემენტი, რომელიც შედის ადამიანის სისხლის შემადგენლობაში.
ჰემოგლობინის ნაკლებობა - მანუკას თაფლის მიღება ხელს უწყობს ჰემოგლობენის მომატებას, ამიტომ განსაკუთრებით სასარგებლოა ანემიების, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებისა და ავადმყოფობის შედეგად ორგანიზმის დასუსტებისას.
მანუკას თაფლის მიღება მნიშვნელოვანია სპორტსმენებისთვისაც,
რადგან იგი ერთი-ორად ამაღლებს შრომისუნარიანობას და ენერგიის გამომუშავებას.